Waarom een nachtlampje in de kinderkamer een must-have is - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
nachtlampje in de kinderkamer

Waarom een nachtlampje in de kinderkamer een must-have is

Ongeacht de leeftijd van je kleintje kan een nachtlampje in de kinderkamer een nuttige gadget zijn voor de perfecte kinderkamer. Naarmate je kind ouder wordt zullen er elke nacht meerdere uitstapjes naar de kinderkamer nodig zijn. Hoewel deze uitstapjes meestal onvermijdelijk zijn, kan het hebben van een nachtlampje in hun kamer het proces gemakkelijker maken voor zowel ouder als kind.

Als je peuter bang is in het donker of nachtmerries heeft kan het licht van een nachtlampje de kamer verlichten en je kind kalmeren. Als je een baby hebt die ’s nachts wakker wordt kan de zachte gloed van een nachtlampje op meer dan één manier helpen.

 

Nachtlampje in de kinderkamer

Voordelen

Er zijn voor- en nadelen aan een nachtlampje in de kinderkamer, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen als het extra licht geen invloed heeft op de slaap van je kind. Houd deze voordelen in gedachten wanneer je overweegt een nachtlampje aan te schaffen:

  • Terwijl baby’s niet bang zijn voor het donker (ze hebben net vele maanden in volledige duisternis in de baarmoeder doorgebracht), hebben peuters deze angst heel vaak. De zachte nacht van een nachtlampje kan je peuter net genoeg verlichting geven om te weten dat hij veilig is en dat er geen monsters in zijn kamer op de loer liggen.
  • Wanneer je ’s nachts borstvoeding geeft, kan het moeilijk zijn voor zowel moeder als baby om weer in slaap te komen nadat ze aan feller licht zijn blootgesteld. Het nachtlampje geeft genoeg licht om te zien wat je aan het doen bent, maar niet genoeg om jou of je baby echt wakker te maken. Minimale prikkeling is de sleutel om gemakkelijk weer in slaap te vallen.
  • Een subtiel, gedimd licht kan een rustgevende sfeer scheppen die je baby weer in slaap zal wiegen als hij/zij wakker wordt.
  • Het nachtlampje maakt het gemakkelijker om te kijken hoe het met je kind gaat, zonder dat je een fel plafondlicht of een lamp hoeft aan te doen. En stel je voor dat je kunt vinden waar je heen gaat zonder je tenen te stoten.
  • Het geruststellende licht kan nuttig zijn tijdens fases van verlatingsangst.

 

Tips

Als je een nachtlampje gaat kopen, houd dan rekening met deze belangrijke tips:

  • Plaats het licht naar beneden in de richting van de grond, zodat het niet in iemands gezicht schijnt.
  • Het licht moet zo zwak zijn dat je baby er niet wakker van wordt, maar wel fel genoeg om te zien. Kies een nachtlampje met een laag wattage lampje en test het uit. Als je het licht door je gesloten oogleden heen kunt zien is het te fel.
  • Kies een lamp die geen blauw licht bevat. Wetenschap heeft aangetoond dat blauw licht een negatieve invloed heeft op de productie van melatonine, het slaaphormoon. Kies in plaats daarvan voor een goede kwaliteit rood of amberkleurig licht – denk aan zonsondergang kleuren.
  • Als je merkt dat je kind beter slaapt zonder nachtlampje, verplaats het dan naar de gang of doe het weg. Je wilt het niet gebruiken als het de slaap van je kleintje beïnvloedt.
  • Voordat je het nachtlampje koopt, moet je rekening houden met de indeling van de kinderkamer en de plaats waar je het wilt neerzetten. Planning is belangrijk als het gaat om de succesvolle locatie van een nachtlampje.

 

Waarom heb je een nachtlampje in de kinderkamer nodig?

Hoewel een nachtlampje in de kinderkamer niet verplicht is, kan het zeker nuttig zijn. De beslissing om een nachtlampje te gebruiken is gebaseerd op de individuele situatie en het slaappatroon van je kind, als het nachtlampje het slaappatroon negatief beïnvloedt moet je het niet gebruiken. Het gebruik van een nachtlampje heeft voordelen voor zowel moeder als baby en kan uiteindelijk uiterst nuttig zijn als het goed wordt gebruikt. Het kan die middernachtelijke uitstapjes naar de kinderkamer voor alle betrokkenen een stuk gemakkelijker maken.

 

Lees ook: Als je kind niet kan slapen dan komt dat door dit

Deel dit artikel