Mijn baby is een lichte slaper - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
baby is een lichte slaper

Mijn baby is een lichte slaper

Word je baby elke keer wakker als je maar langs de deur loopt? Van vast slapen naar klaarwakker op het moment dat je je baby in het wiegje legt? Je baby is een lichte slaper dan. Dit is een veel voorkomende klacht bij ouders. Ouders vertellen vaak dat hun baby’s zo gemakkelijk wakker te krijgen zijn en als ze dat doen zijn ze buitengewoon moeilijk weer in slaap te krijgen.

 

Laat me dus eerst een mythe ontkrachten. Alle baby’s zijn lichte slapers en alle baby’s zijn zware slapers. Dat geldt trouwens ook voor alle volwassenen.

Mijn baby is een lichte slaper

Baby slaap cycli

We gaan allemaal meerdere keren per nacht van een lichte slaap naar een diepe slaap en weer terug. Sommige baby’s brengen meer tijd door in lichtere slaapfases voor ze in een diepere slaap vallen en sommige gaan van een lichte slaap naar een diepe slaap in bijna geen tijd. Maar uiteindelijk doorloopt iedereen deze cycli elke keer dat ze hun ogen sluiten.

 

Dus als iemand beweert dat zijn baby een lichte slaper is, bedoelen ze waarschijnlijk dat hun baby meer tijd in lichte slaap doorbrengt dan in diepe slaap en helaas is de lichte slaap de gemakkelijkste fase om uit wakker te worden. In deze fase dromen we en zijn we ons meer bewust van onze omgeving, dus geluiden van buitenaf maken ons makkelijker wakker.

 

Baby’s hebben ook kortere slaapcycli dan volwassenen en brengen daarom bijna twee keer zoveel tijd in de lichte slaap door dan wij. Dus als je merkt dat je baby vaak wakker wordt, is dat deels een kwestie van onhandige timing.

 

Help mijn baby langer slapen

Maar wat kun je er aan doen? Hoe kun je een baby leren om meer tijd in diepe slaap door te brengen? Nou, uiteindelijk kun je dat niet, maar wat je wel kunt doen is ze leren om zelf weer in slaap te vallen als ze wakker worden. Het is een prachtig geschenk om ze te geven en je hele gezin zal er nog jaren profijt van hebben.

 

Er zijn veel onderdelen om een baby te leren zelfstandig in slaap te vallen, maar het allerbelangrijkste is het weglaten van slaaphulpjes. Dus alles wat je baby gebruikt dat kan helpen om in slaap te vallen.

lichte slaper

Fopspenen, wiegen en voeden zijn allemaal voorbeelden van slaapmiddelen die vaak worden gebruikt. Als je baby met borstvoeding in slaap valt, zal je baby waarschijnlijk weer borstvoeding nodig hebben als hij of zij aan het eind van de volgende slaapcyclus weer wakker wordt. Als je baby in slaap wordt gewiegd, leren ze te vertrouwen op die beweging als onderdeel van het proces. Als ze dan ’s nachts wakker worden, blijven ze op die manier liggen tot jij komt om ze weer in slaap te helpen. Als ze dan wakker worden, gaan ze vaak huilen en huilen om je aandacht te krijgen, waardoor ze nog wakkerder worden en nog meer gekalmeerd moeten worden om weer tot rust te komen.

 

Onthoud dus, de baby van je vriend, de goede slaper, degene die je een “wonder baby” bent gaan noemen, heeft dezelfde slaapcycli als de jouwe die misschien een paar keer per nacht huilend wakker wordt. Ze hebben net de smaak te pakken om zelf in slaap te vallen, dus ze worden wakker, wriemelen een beetje rond, brabbelen misschien een beetje tegen zichzelf en gaan dan vrolijk weer slapen. En als de baby van je vriend het kan, kan de jouwe het ook!

 

Je kunt niet voorkomen dat je kleintje ’s nachts wakker wordt, maar je kunt hem of haar wel leren om zelfstandig weer in slaap te brengen en als je dat eenmaal gedaan hebt kunnen jij en je kleintje je verheugen op nachten vol diepe en ononderbroken slaap.

 

Lees ookAdemhaling van je baby

Deel dit artikel