Hoe werkt borstvoeding? - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
borstvoeding

Hoe werkt borstvoeding?

Borstvoeding is een verbazingwekkend en mooi proces, maar stond jij ooit wel eens stil om na te denken over hoe moedermelk wordt gemaakt en het proces dat in je lichaam plaatsvindt om die zoete borstvoeding te geven aan je kleintje? Laten we het eens hebben over je lichaam en hoe het werkt!

 

Hoe werkt borstvoeding?

Het hormoon progesteron speelt een belangrijke rol bij het geven van borstvoeding – zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. Terwijl je nog zwanger bent zit er meer progesteron in je lichaam dan normaal wat helpt om te voorkomen dat je borsten de opgebouwde melk loslaat. Als je toevallig wat lekkage opmerkt tijdens de zwangerschap, maak je dan geen zorgen – dat is volkomen normaal. Tegen het einde van je zwangerschap zullen je borsten “vol” aanvoelen. Dat is de biest (met voedingsstoffen gevulde “eerste melk”) die begint te produceren.

Als je eenmaal bent bevallen gebeuren er een paar dingen om je melk te laten stromen: het hormoon prolactine neemt toe en het progesteron gehalte daalt. De eerste paar maaltijden na de geboorte zijn klein voor de baby, maar zitten vol met colostrum en alle vitale voedingsstoffen die je pasgeborene nodig heeft.

 

Hoe wordt moedermelk aangemaakt?

Borstmelk wordt geproduceerd in het klierweefsel (alveolen) van de borsten. Het gladde spierweefsel trekt samen wanneer er hormonen vrijkomen. De let-down reflex – reflexen die ervoor zorgen dat je moedermelk soepeler naar buiten komt tijdens het geven van borstvoeding – ontstaat wanneer deze samentrekkingen de melk door de melkkanalen naar de openingen in de tepel leiden.

Tijdens een borstvoeding heb je verschillende let-downs, maar tijdens de eerste let-down kan je een tintelend of kloppend gevoel in je borsten voelen. Dit is volkomen normaal en wordt veroorzaakt door de melkkanalen die zich verwijden terwijl je melk stroomt. Aangezien de melkproductie op basis van vraag en aanbod werkt, zal frequente borstvoeding de melkproductie stimuleren en het aanbod op peil houden.

 

Fun fact

Naarmate je baby groeit, verandert je moedermelk om de voedingsbehoeften van je baby bij te houden. Het is een mooi, verbazingwekkend en fascinerend proces dat het geven van borstvoeding aan je baby mogelijk maakt. Wees trots op de ongelooflijke voeding die je voor je kleintje geeft!

 

Lees ook: Je baby wassen en in bad doen

Deel dit artikel