Hoe leer ik mijn baby eten? 8 tips voor nieuwe ouders - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
hoe leer ik mijn baby eten

Hoe leer ik mijn baby eten? 8 tips voor nieuwe ouders

Hoe leer ik mijn baby eten? Een vraag die vaak terugkomt bij nieuwe ouders. Als je baby eenmaal interesse begint te tonen om zichzelf te voeden, is het belangrijk om je baby veel mogelijkheden te bieden om deze vaardigheid te oefenen. De sleutel tot het onder de knie krijgen van zelfvoeding is om ze het zelf te laten proberen, proberen en nog eens proberen.

Een goede manier om te beginnen is om een beetje voedsel in stukjes op het dienblad van je baby’s kinderstoel te leggen. Laat hem het eten voelen. Het lijkt misschien alsof hij er gewoon mee speelt, maar dat is eigenlijk hoe hij leert. In het begin weet je baby nog niet hoe het voedsel erin moet, waarbij hij zijn hele vuist gebruikt om het voedsel naar zijn mond te brengen. Uiteindelijk zal hij een fijne motoriek ontwikkelen door het voedsel met duim en wijsvinger vast te pakken, de zogenaamde tangbeweging.

 

Het is een goed idee om aan het begin van de maaltijd tijd vrij te maken om te oefenen, want dan heeft hij meer zin om te eten en kan hij gemotiveerd raken om het eten zelf naar zijn mond te brengen. Als je baby gefrustreerd raakt, laat hem dan de maaltijd afmaken en eten zoals hij normaal zou doen. Blijf het proberen bij andere maaltijden gedurende de dag.

 

Het voedsel dat je je baby geeft om te oefenen met zelfvoeding moet zacht zijn en gemakkelijk gepureerd kunnen worden. Hier zijn wat ideeën voor eerste hapjes om te proberen:

  • Kleine stukjes rijpe, zachte bananen, avocado’s, perziken of kiwi
  • Zacht gekookte zoete aardappelen, erwten of wortelen
  • Geraspte of zacht gekookte appels en peren
  • Zacht gekookte volkoren pasta
  • Blokjes, sliertjes of kleine stukjes kaas
  • Snippers of kleine blokjes gekookte kip, vis of kalkoen

 

Voedsel dat verstikkingsgevaar oplevert, moet worden vermeden. Voorbeelden zijn noten, hele druiven, hotdogs, rauwe wortels, rozijnen, popcorn en natuurlijk te grote porties voedsel.

 

Nadat je baby het zelf voeden met zijn handen onder de knie heeft, is de volgende stap het aanbieden van keukengerei. De meeste kinderen worden tussen de 18-24 maanden erg bedreven in het zelf eten met lepels en vorken, maar dat betekent niet dat je tot die tijd moet wachten om hem aan keukengerei bloot te stellen.

 

Net zoals je baby veel moest oefenen om met zijn handen te eten, zal hij ook veel moeten proberen om met keukengerei te eten. Een goede manier om deze overgang te bevorderen is om hem zijn eigen baby- of peutervriendelijke lepel of vork te geven. Door te oefenen leert je baby de bewegingen en ziet hij de opeenvolging van handelingen om het voedsel via het keukengerei in zijn mond te krijgen.

 

Dikkere voeding zoals havermout of zoete aardappelpuree is goed om mee te oefenen, omdat het dan makkelijker aan het lepeltje blijft plakken. Het zal een tijdje rommelig zijn, maar bedenk dat hoe meer hij oefent, hoe efficiënter hij zal worden.

 

Onthoud dat het een leerproces is en dat het enige tijd zal duren voordat je baby zichzelf netjes en vaardig kan voeden. In de tussentijd, veel plezier en wees bereid om rommelig te worden!

 

Hoe leer ik mijn baby eten?

Laat je baby oefenen met eten

Of het nu met zijn handjes is of met keukengerei, je baby heeft veel mogelijkheden nodig om te oefenen met zelfvoeding. Tijd vrijmaken aan het begin van de maaltijd kan helpen, omdat de honger van je baby hem kan motiveren om harder te proberen zichzelf te voeden. Als hij gefrustreerd raakt, laat hem dan eten zoals hij normaal zou doen, maar probeer het later tijdens de maaltijd opnieuw en zeker ook bij andere maaltijden gedurende de dag.

 

Moedig handvoeding aan

De eerste stap die je baby zet bij het zelf eten, is zijn handen gebruiken om het eten naar zijn mond te brengen. Moedig dit aan door een paar kleine hapjes op het dienblad van zijn kinderstoel te leggen. Zodra hij met succes het voedsel met zijn hele vuist naar zijn mond beweegt, werk dan aan zijn tanggreep. Je kunt dit stimuleren door een of twee kleine stukjes voedsel apart te leggen, zodat hij kan proberen zijn duim en wijsvinger te gebruiken om het op te pakken of uit je hand te nemen.

 

Het gebruik van keukengerei aanmoedigen

Geef je kind tijdens de maaltijd zijn eigen set baby- en peutervriendelijke eetgerei om vast te houden. Misschien begint hij je na te doen door het in het eten te dopen en zelfs te proberen het naar zijn mond te brengen. Moedig hem aan dit te doen door je hand op de zijne te leggen, het keukengerei naar het voedsel te leiden en het dan samen naar zijn mond te brengen.

De meeste baby’s zullen het gemakkelijker vinden om een lepel te leren gebruiken dan een vork. Zorg ervoor dat je veel kunt oefenen met beide gereedschappen.

 

Blijf tijdens de maaltijd dicht bij je baby

Het is belangrijk om je baby in de gaten te houden als hij zelfstandiger begint te eten. Hij went niet alleen aan een nieuwe manier van eten, maar ook aan nieuwe texturen. Als je tijdens de maaltijd bij je baby blijft, kunt je zijn tolerantie voor nieuwe texturen en de hoeveelheden die hij in zijn mond stopt in de gaten houden.

 

Kokhalzen versus verstikking herkennen

Kokhalzen is de natuurlijke verdediging van het lichaam tegen verstikking en is te verwachten wanneer baby’s vaste voeding beginnen te eten. Kokhalzen kan optreden als de baby te veel voedsel in zijn mond heeft of als het voedsel naar de achterkant van de mond gaat voordat hij het voldoende heeft gekauwd. De kokhalsreflex geeft hem het signaal om het voedsel terug naar de voorkant van de mond te brengen.

Verstikking is wanneer een stuk voedsel vast komt te zitten in de luchtwegen en daardoor de ademhaling stopt. Je baby kan stil zijn, niet huilen of geluid maken, moeite hebben met ademhalen en misschien met zijn armpjes zwaaien. Verstikking is levensbedreigend en vereist onmiddellijke aandacht.

 

Verwacht en omarm de rommel

Je baby leren zichzelf te voeden zal rommelig zijn. Investeer in een paar goede slabbetjes of schortjes die het voedsel beter kunnen opvangen. Overweeg een oude handdoek onder de kinderstoel te leggen als je bang bent dat er eten op de grond valt. Houd een vochtig washandje of een papieren handdoekje bij de hand om te helpen met morsen.

 

Geniet van maaltijden met het gezin

Baby’s leren van gemodelleerd gedrag. Als je baby met de rest van het gezin eet, zal hij zien hoe de anderen hun keukengerei gebruiken om zichzelf te voeden en ander gepast gedrag tijdens de maaltijd.

 

Wees geduldig

Leren om zelf te eten kost tijd. Geef je baby voldoende tijd om te eten en haast hem nooit om het snel te doen. Hij eet in het tempo waarin hij zich het prettigst voelt en waarin het leren optimaal is.

 

Lees ook: Top 5 beste kinderwagens

Deel dit artikel