Moet ik mijn baby laten besnijden? - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
baby laten besnijden

Moet ik mijn baby laten besnijden?

Moet je je baby laten besnijden? Als je een jongen hebt moet je beslissen of je je baby laat besnijden. Het is een goed idee om vooraf een beslissing te nemen over de besnijdenis, zodat je er niet mee hoeft te worstelen temidden van de vermoeidheid en opwinding na de bevalling.

 

Baby laten besnijden

Besnijdenis wordt al duizenden jaren beoefend als een religieuze rite. De meeste jongens worden om religieuze of sociale redenen besneden. Er is een discussie over de vraag of besnijdenis vanuit medisch oogpunt raadzaam is. Besnijdenis kan zowel medische voordelen als risico’s met zich meebrengen. Een recente analyse van de American Academy of Pediatrics concludeerde dat de medische voordelen van de besnijdenis zwaarder wegen dan de risico’s. Onderzoeken hebben uitgewezen dat besneden kinderen een iets lager risico hebben op urineweginfecties, hoewel deze niet gebruikelijk zijn bij jongens en minder vaak voorkomen bij besneden jongens, meestal in het eerste levensjaar. Je baby laten besnijden biedt ook enige bescherming tegen penis kanker, een zeer zeldzame aandoening.

 

Sommige onderzoeken suggereren ook een verminderde kans op het ontwikkelen van seksueel overdraagbare aandoeningen en HIV-infecties bij besneden mannen en mogelijk een verminderd risico op baarmoederhalskanker bij vrouwelijke partners van besneden mannen. Hoewel er potentiële medische voordelen zijn, zijn deze gegevens echter niet voldoende om een besnijdenis van alle jongens aan te bevelen.

 

Wij bevelen aan dat de beslissing tot besnijdenis het beste door de ouders wordt genomen in overleg met hun kinderarts, rekening houdend met wat in het belang van het kind is, inclusief medische, religieuze, culturele en etnische tradities en persoonlijke overtuigingen.
Besnijdenis brengt echter bepaalde risico’s met zich mee, zoals bloedingen en zwellingen. Hoewel ze kunnen voorkomen, zijn bloedingen en zwellingen zeldzaam.

 

Hoewel het bewijs ook duidelijk is dat baby’s pijn ervaren, zijn er verschillende veilige en effectieve manieren om de pijn te verminderen. Als de baby te vroeg geboren wordt, een ziekte heeft bij de geboorte, of aangeboren afwijkingen of bloedproblemen heeft moet hij niet onmiddellijk worden besneden. Als er bijvoorbeeld sprake is van een aandoening die hypospadie wordt genoemd en de urineopening van het kind is niet normaal gevormd, zal je arts waarschijnlijk adviseren om je baby niet te besnijden bij de geboorte. Besnijdenis mag eigenlijk alleen worden uitgevoerd bij stabiele, gezonde baby’s.

 

Besnijdenis

Bij de geboorte hebben de meeste jongens een huid die het einde van de penis volledig of bijna bedekt. Besnijdenis verwijdert een deel van deze voorhuid zodat de punt van de penis (eikel) en de opening van de plasbuis, waar de baby doorheen plast, aan lucht worden blootgesteld. Besnijdenissen worden binnen enkele dagen na de geboorte in het ziekenhuis uitgevoerd. Wanneer de besnijdenis door een ervaren arts wordt uitgevoerd, duurt het slechts enkele minuten en is het zelden gecompliceerd. Na overleg zorgt je arts voor plaatselijke verdoving om de pijn die de baby tijdens de ingreep ervaart te verminderen; de arts dient je vooraf te informeren over het soort verdoving dat hij/zij aanbeveelt.

 

Lees ook: Je baby wassen en in bad doen

Deel dit artikel