Waarom is de eerste keer moeder worden lichamelijk zwaar? - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
eerste keer moeder worden

Waarom is de eerste keer moeder worden lichamelijk zwaar?

Hoe geweldig het ook is, voor de eerste keer moeder worden heeft zo zijn uitdagingen. Je navigeert door een grote overgang in je leven met weinig slaap en zonder enige ervaring. Maar je past je aan, je zelfvertrouwen groeit en je slaapt ’s nachts steeds langer – en misschien voel je er al snel weer voor om je gezin uit te breiden.

En als dat zo is, wees dan niet verbaasd als alles minder intens aanvoelt. De wetenschap bewijst dat voor het eerst moeder worden over het algemeen zowel lichamelijk als emotioneel intenser is dan de ervaring met latere kinderen.

 

Eerste keer moeder worden

 

Je lichaam verandert

Het begint allemaal met hoe de zwangerschap je lichaam verandert. Je borsten, die zich pas tijdens de zwangerschap volledig vormen, beginnen zich opnieuw te ontwikkelen ter voorbereiding op de borstvoeding. Je spieren worden losser – vooral in je bekkengebied. Je hersenstructuur ondergaat langdurige veranderingen. “Radicale” hormoongolven veranderen je lichaam en geest en dat is wat er van binnen gebeurt. Aan de buitenkant zul je waarschijnlijk acne hebben die je nooit eerder had, je platte haar zal weer tot leven komen en spataderen zullen je benen doen opzwellen. Sommige van deze bijwerkingen van de zwangerschap blijven ook lang na de geboorte van de baby aanwezig, wat betekent dat je de volgende keer dat je in verwachting bent niets nieuws staat te wachten.

 

Hier zijn enkele manieren waarop het lichaam zich tijdens en na de zwangerschap aanpast:

  • De botstructuur van je bekken rekt iets uit en je heupen dragen meer vulling
  • Je borsten kunnen van vorm veranderen, nadat ze zich niet langer vullen met melk
  • Je tepelhof, schaamlippen en moedervlekken kunnen donkerder worden
  • De spiertonus van je blaas kan verzwakken, met langdurige plas problemen tot gevolg
  • Je kunt meer verstopt raken
  • Je kunt last krijgen van haaruitval

 

De eerste keer

Voor de eerste keer moeder worden is de ultieme verschuiving van een egocentrisch leven naar een onbaatzuchtig leven.

Je moet leren om je prioriteiten, schema’s en relaties volledig aan te passen. Je doet het allemaal terwijl je slaaptekort hebt, hormonaal bent en je vaak fysiek niet lekker voelt. De volgende baby’s brengen hun eigen reeks veranderingen en onverwachte uitdagingen met zich mee, maar je mindset is al overgeschakeld op de mamamodus, dus de aanpassing is niet zo schokkend.

Je wordt waarschijnlijk ook meer in beslag genomen door gedachten over zwangerschap en ouderschap die eerste keer. Uit een studie uit 1990 in Psychology and Psychotherapy blijkt dat aanstaande ouders een grotere emotionele band hebben met hun eerste ongeboren baby, maar daar hoef je je niet schuldig over te voelen: De band met volgende kinderen is verbazingwekkend en bijzonder op zijn eigen manieren. Je zult waarschijnlijk gewoon niet zo gestrest zijn.

 

Je bent er sterker en wijzer door geworden

Natuurlijk brengt het tweede moederschap zijn eigen uitdagingen met zich mee. Je hebt alleen een paar trucjes meer achter de hand. Moeders die voor het eerst moeder worden, leggen zichzelf ook een enorme druk op. Als je je tweede of derde kind hebt, begin je wat milder voor jezelf te worden, omdat je meer begrijpt waar het allemaal om draait.

Moeders van twee of meer hebben ook meer zelfvertrouwen – niet alleen weet je hoe de luiers moet verschonen (in het donker met één hand), maar je weet ook dat je een succesvolle ouder bent. Hoewel er altijd zelftwijfel zal zijn, weten moeders met meer dan één kind dat ze dit al eens eerder hebben uitgevogeld, dus dat ze het nog eens kunnen uitvinden.

Moeders die voor de tweede keer moeder worden kennen het fysieke ongemak dat hoort bij de eerste paar weken na de bevalling. Ze weten hoeveel slaaptekort ze kunnen verwachten. Ze weten hoe hun stemming de eerste dagen kan omslaan. Deze kennis zorgt er niet voor dat deze dingen de tweede keer geen probleem meer zijn, maar het neemt wel een deel van de verrassing weg en kan hen helpen zich beter voorbereid te voelen.

 

Je hebt back-up

Of je nu voor de eerste keer moeder wordt of meerdere kinderen hebt, er is één ding dat helpt: een ondersteuningssysteem bestaande uit vrienden, familieleden of zelfs een online community.

 

Lees ook: De 10 beste baby producten

Deel dit artikel