Voor- en nadelen van fopspenen - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
voor- en nadelen van fopspenen

Voor- en nadelen van fopspenen

Sommige ouders vinden dat fopspenen redders in nood zijn en anderen gebruiken ze liever niet. Lees hieronder over de voor- en nadelen van fopspenen die je helpen beslissen of het gebruik van een fopspeen geschikt is voor je baby.

 

Voor- en nadelen van fopspenen

Voordelen van fopspenen

 • Zuigen schijnt een kalmerend en rustgevend effect te hebben op baby’s. Het zuigen op een fopspeen helpt sommige baby’s tot rust te komen.
 • Als baby’s een fopspeen gebruiken tijdens het slapen en dutten is er een verminderd risico op wiegendood (SIDS).
 • De beste manier om je baby te beschermen tegen plotselinge onverwachte dood in de kindertijd, waaronder SIDS en dodelijke slaap ongelukken, is hem op zijn rug te laten slapen met zijn gezicht onbedekt.

 

Nadelen van fopspenen

Niet alle baby’s houden van fopspenen en de nadelen van fopspenen zijn:

 • Gebruik van fopspenen wordt in verband gebracht met een iets hoger percentage middenoorontstekingen.
 • Gebruik van fopspenen, vooral na de leeftijd van ongeveer 4-5 jaar, verhoogt de kans op gebitsproblemen later in de kindertijd.
 • Baby’s kunnen erg overstuur raken wanneer fopspenen zoekraken.
 • Baby’s kunnen hun fopspenen nodig hebben om in slaap te komen.
 • Als baby’s niet oud genoeg zijn om hun fopspenen te vinden en ze ’s nachts weer in willen doen, zullen ze om hulp gaan huilen.
 • Uiteindelijk zal je kind afscheid moeten nemen van de fopspeen. Kinderen die hun fopspeen al een tijdje hebben, zijn er waarschijnlijk erg aan gehecht.

 

Een fopspeen kiezen

Fopspenen zijn er in verschillende vormen. De beste manier om er een te vinden die bij je baby past, is gewoon te experimenteren.

 

Hier zijn tips om je te helpen bij het kiezen van een fopspeen voor je baby:

 • Zoek een model dat bestaat uit één stuk met een zachte speen. Fopspenen die uit twee delen bestaan kunnen uit elkaar vallen en verstikkingsgevaar opleveren.
 • Zoek naar een stevig plastic schildje met luchtgaatjes. Controleer of het schildje een doorsnede van meer dan 3 cm heeft, zodat je baby niet het hele ding in zijn mond kan stoppen.
 • Als je baby jonger is dan zes maanden, kies dan een fopspeen die in de vaatwasser kan of gekookt kan worden.
 • Controleer de etikettering om er zeker van te zijn dat je de juiste maat hebt voor de leeftijd van je baby. De meeste fopspenen zijn geschikt voor baby’s jonger of ouder dan zes maanden.
 • Het is gevaarlijk om de fopspeen rond de hand, nek of wieg van je baby te binden. Je kind kan zich verslikken in het touwtje of de ketting als deze lang genoeg is om rond de nek van je kind te blijven hangen.
 • Als je flesvoeding geeft kan je baby een fopspeen van hetzelfde merk als de fles lekker vinden. De spenen zijn vaak hetzelfde.

 

Een fopspeen gebruiken

Om ervoor te zorgen dat het zuigen van een fopspeen de borstvoeding niet verstoort, kun je de fopspeen het beste alleen aanbieden als je zeker weet dat je baby geen honger heeft – bijvoorbeeld na of tussen twee voedingen in.

Doop de fopspeen van je baby niet in zoete dranken of zoet voedsel zoals honing, want dit kan tandbederf veroorzaken.

Als je baby een fopspeen gebruikt, zorg dan dat je reserve fopspenen bij de hand hebt. Je baby laat de fopspeen vast wel eens vallen zonder dat je het merkt en raakt dan overstuur als hij hem weer wil hebben.

 

Zorgen voor de fopspeen

Baby’s jonger dan zes maanden moeten een fopspeen gebruiken die gesteriliseerd is.

Vanaf ongeveer zes maanden is je kind beter bestand tegen infecties. Je hoeft de fopspeen dan alleen nog maar met water en zeep te wassen in plaats van hem te steriliseren. Zorg er wel voor dat je het vocht dat in de fopspeen zit eruit knijpt.

Controleer de fopspeen regelmatig om te zien of het versleten is. Vervang de fopspeen als hij kapot of versleten is. Baby’s kunnen zich verslikken in losse stukjes.

Een alternatief voor het gebruik van een fopspeen is zuigen op vingers of duimen. Dit is normaal en komt vaak voor. Het voordeel is dat baby’s hun eigen vingers gemakkelijk kunnen vinden als ze die nodig hebben. Het nadeel is dat je vingers niet kunt verbieden als je kind groter wordt. Gelukkig geven de meeste kinderen het vanzelf op.

 

Lees ookHoe werkt borstvoeding?

Deel dit artikel