Motoriek van je baby ontwikkelen - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
motoriek baby ontwikkelen

Motoriek van je baby ontwikkelen

De motoriek van je baby ontwikkelt in de eerste maanden, als het zenuwstelsel en de spiercontrole synchroon beginnen te lopen, gaan de bewegingen van je baby over van snel en schokkerig naar soepeler en meer opzettelijk.

De grove verbetering van de motorische vaardigheden betreft de grote groepen spieren die gebruikt worden om te zitten, te staan, te lopen, te rennen, het evenwicht te bewaren of van positie te veranderen. Fijne motorische vaardigheden omvatten het gebruik van de handen om te eten, te tekenen, te spelen of kleine dingen op te pakken.

Je kan de spierontwikkeling en de motorische vaardigheden van je baby helpen versterken met eenvoudige activiteiten en oefeningen.

Jaar 1: Ontwikkeling van de motorische vaardigheden
Tegen de 4e maand heeft je baby de spiercontrole die nodig is om zijn hoofdje te draaien en voorwerpen te volgen. In het eerste jaar moet hij het vermogen ontwikkelen om te balanceren, rechtop te zitten, te kruipen en uiteindelijk te gaan staan. Zijn fijne motoriek gaat ook vooruit van het onhandig harken van voorwerpen in de eerste maanden naar het nauwkeurig vastpakken.

 

Hoe ontwikkel je de motoriek van je baby?

 

Tummy time

Plaats je kind, onder toezicht, op zijn buik om zijn nek- en rugspieren te versterken. Trek de aandacht van je baby door een kleurrijk speeltje vast te houden en een interessant geluid te maken. Houd de “tummy-time” sessies altijd kort – ongeveer een minuut of twee moet het doen.

 

Balletje rollen

Door een grote bal naar je baby te rollen kan je zijn ontwikkelende vaardigheden observeren. In het begin zal je baby hem gewoon terug slaan, maar uiteindelijk zal hij leren om hem in jouw richting te duwen.

 

Een beetje geven en nemen

Leg een grijpbaar voorwerp –  een rammelaar – in de hand van je baby en trek er voorzichtig aan. Deze activiteit helpt bij de opbouw van spieren, omdat je baby zich tegen je inspanningen verzet.

 

Breng de speelblokken naar buiten

Niets moedigt een kind aan om meer te kruipen dan een toren van blokken die net buiten bereik is en wacht om neergeslagen te worden.

 

Op je voetjes

Rond 4 tot 7 maanden trek je baby zachtjes naar een staande positie. Tegen die tijd begint je baby de functie van elk lichaamsdeel te begrijpen en begint hij zijn voetjes en beentjes te gebruiken om met je hulp op en neer te stuiteren. Dit zal je baby helpen om zich voor te bereiden op het lopen. Je kan deze activiteit voor een jongere baby aanpassen door een ondersteunde zithouding te gebruiken.

Maak er een doolhof van

Maak een hindernissenparcours van lichte bankkussens, kussens of dozen op een vloerbedekking. Nodig je baby uit om over of tussen hen te kruipen. Houd je baby altijd goed in de gaten terwijl hij met kussens speelt.

 

Gezond snacken

Moedig je baby aan om een hapje fruit, ontbijtgranen of groenten op te eten. Laat zien hoe je dit moet doen en prijs elke succesvolle snack. Als je niet zeker weet wat voor soort voeding je moet gebruiken kan je dit altijd aan je huisarts vragen

 

Lees ook: Band opbouwen met je baby als vader

Deel dit artikel