Je baby wassen en in bad doen - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
baby wassen

Je baby wassen en in bad doen

Je baby wassen en in bad doen is voor veel nieuwe ouders een spannend moment. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp.

 

Je baby wassen en in bad doen

 

Hoe vaak moet je een bad geven?

Een bad 2-3 keer per week is genoeg om je pasgeborene schoon te houden, maar als je baby echt van een bad houdt dan is één keer per dag ook mogelijk. Meer dan dit kan de huid van je baby uitdrogen. Je kunt de geslachtsdelen van je baby tussendoor schoonhouden met warm water en watten. Ongeveer 5-10 minuten is lang genoeg voor een pasgeboren. Dit is vooral belangrijk als jouw baby een droge of gevoelige huid heeft.

 

Wanneer geef je een badje?

Je kunt op elk moment van de dag je baby in bad doen. Het is een goed idee om een tijdstip te kiezen waarop je ontspannen bent en je niet wordt onderbroken. En het is het beste om te voorkomen dat je jouw baby in bad doet als hij honger heeft of direct na de voeding. Als het in bad doen van je baby je baby ontspant, kan je het gebruiken als een manier om je baby s’avonds te laten slapen.

 

 

Waar kan je wassen?

Je kan je pasgeborene een bad geven in een klein plastic bad of zelfs in de gootsteen. De gootsteen is misschien wel het makkelijkst in de eerste paar weken. Een plastic babybadje is waarschijnlijk makkelijker als je baby groter wordt.

Je kan je baby in elke kamer in bad doen die warm, veilig en schoon is – het hoeft geen badkamer te zijn. Houd het gezichtje van je baby uit de buurt van het stromende water en zorg ervoor dat je warm, niet heet, water gebruikt.

 

Een badje opzetten

Belangrijke stappen om een badje op te zetten:

 • Zet je telefoon uit terwijl je je baby in bad doet. Je zal minder snel worden afgeleid.
 • Zorg ervoor dat je alles binnen handbereik hebt – bijvoorbeeld een handdoek, washandje, crème of zalf, schone kleren en een schone luier.
 • Vermijd het gebruik van zeep, omdat dit de huid van je baby uitdroogt. Gebruik indien nodig een geurvrije olie of een zachte niet-zeep reinigingsvloeistof aan het einde van het badje.
 • Plaats het badje op een stabiele plaats en op een hoogte waar je je baby comfortabel kan vasthouden.
 • Vul het badje met net genoeg warm water om je baby te wassen. Gebruik een waterkan om het badje te vullen als je van plan bent je baby uit de buurt van de kraan te wassen.
 • Doe je horloge en sieraden af en was je handen.
 • Controleer of de watertemperatuur 37-38°C is voordat je je baby in bad doet. Als je geen thermometer heb, gebruik dan je pols of elleboog om de temperatuur te testen – het moet comfortabel warm zijn, niet heet.
 • Voordat je je baby in een gootsteen wast, laat je kort koud water door de kraan lopen als je klaar bent met het vullen van het badje.
 • Voeg geen extra water toe terwijl je baby in bad ligt.

 

pexels henley design studio 1183942 1

 

Een badje geven

Deze stappen maken het gemakkelijk:

 1. Voordat je je baby uitkleedt, veeg je de oogleden (van binnenoog tot buitenoog) af met watten die in lauw water zijn gedompeld. Knijp het extra water uit. Gebruik nieuw stuk watten voor elk doekje. Was vervolgens het hele gezicht. Let op dat je niets in het oor of de neus van je baby stopt.
 2. Kleed je baby uit en doe de luier als laatste uit.
 3. Laat het hoofdje en de schouders van je baby met één armpje wiegen en ondersteun het lichaam met je andere arm. Laat je baby zachtjes zakken in het badje, de voetjes eerst en hou hem of haar altijd goed vast.
 4. Steun het hoofdje van jouw baby en leg hem of haar in het badje, zodat het achterhoofdje in het water ligt. Spetter voorzichtig wat water op het hoofdje. Je hoeft geen shampoo te gebruiken.
 5. Was de genitaliën en de bodem van je baby zachtjes als laatste alleen met water.

 

We hopen dat het artikel “Je baby wassen en in bad doen” je heeft geholpen. Lees ook: 5 tweedehandse babyproducten voor je baby

Deel dit artikel