Ademhaling van je baby - Baby Gezondheid
flower1 flower2 cloud sunny wind
ademhaling van je baby

Ademhaling van je baby

De ademhaling van je baby kan misschien raar klinken, maar die symfonische geluiden zijn normaal voor een pasgeborene.

 

Adem in, adem uit. Het lijkt zo simpel als je het doet, is het niet? En zo…stil? Nou, je kleintje heeft het niet zo makkelijk. Vergeet niet dat je baby pas weken geleden het concept van lucht inademen heeft leren kennen en omdat je dichtbij zit (of het via de babyfoon hoort) hoor je elk gefluit en gehijg.

Het aanhoren van een wisselend repertoire van niezen, piepjes en snuifjes is normaal bij een pasgeboren baby en geen teken om je zorgen te maken. De ademhaling van je baby is perfect in orde. Lees hieronder alles over de ademhaling van je baby:

Ademhaling van je baby

Variabiliteit

Als je goed oplet zul je waarschijnlijk merken dat de ademhaling van je baby net zo veranderlijk is als die van jezelf. Het gaat trager als je baby ontspannen is en sneller als hij of zij opgewonden is.

 

Snelheid

Als een baby wakker is, kan kan ademhaling 60 keer per minuut zijn – vooral als je baby net een huilbui achter de rug heeft. Dat is veel sneller dan een volwassenen en dat is heel normaal.

 

Pauzes

Als je kijkt hoe de borstkas van je baby op en neer gaat tijdens het slapen, merk je dat de ademhaling een paar seconden helemaal stopt. Dat is niet erg. Een slapende pasgeborene houdt vaak vijf tot tien seconden zijn of haar adem in en begint dan weer opnieuw (zonder zich er iets van aan te trekken – niet wetend dat je in paniek je adem hebt ingehouden).

 

Geluiden

Al die snuiven en knorren komen, omdat baby’s via hun neus ademen. Dat is een goede zaak, want zo kunnen ze ademen en kun  je tegelijkertijd borstvoeding geven, maar neusademhaling kan problematisch zijn als iets de enige luchtweg blokkeert. Het komt bij een pasgeboren baby niet op om zijn of haar mond te openen als een alternatieve route voor zuurstof. En het spreekt voor zich dat je baby niet voldoende gecoördineerd is om zijn of haar neus te snuiten (en ook niet de mogelijkheid heeft om een zakdoekje te vragen). Dat betekent dat als er een beetje opgedroogde melk of slijm in de neusgaten hangt, dat dat het gefluit of gesnuif veroorzaakt.

 

Wanneer moet je je zorgen maken

Als de ademhaling van je baby moeizaam wordt, als de ademhaling meer dan 60 keer per minuut is, als je aanhoudend gegrom hoort aan het eind van de inademingen, als de neusgaten dicht zijn of als je baby zo hard ademt dat zijn of haar borstkas bij elke inademing naar binnen trekt – moet je naar de dokter gaan. En als de ademhaling van je baby langer dan 10 seconden aan een stuk stopt of als hij of zij blauw wordt, bel dan onmiddellijk je arts of bel 112.

 

Lees ookMotoriek van je baby ontwikkelen

Deel dit artikel